305 hesitation/miss-fire

M

mystre71

Apprentice
Apr 7, 2018
72
69
18
#1
HI, I purchased a 79 malibu all original right down to the 305 with all the emission in place. I'm having an issue when taking off or going up hill, it looses power and there is a slight miss. Removed the cat, New battery and alternator (good voltage) I've changed the plugs (set the gap) , wires, cap, button, swapped out the coil, module, installed a new ERG, checked the timing, Checked for vacuum leaks, pulled the valve covers checked the springs and rockers. Timing was dead on, fires up at the turn of the key, runs fine while normal driving. What am I missing ? Any help would greatly be appreciated.
 
Jeff L

Jeff L

G-Body Guru
Nov 20, 2016
505
632
63
Southern AZ
#2
Not sure if this will help but check if fuel is getting thru ok. Might be a fuel pump issue or line blockage.
 
85442/86buick

85442/86buick

Master Mechanic
Feb 12, 2013
490
563
63
Toronto
#3
first thought , fuel filter .........ask me how I how.
 
M

mystre71

Apprentice
Apr 7, 2018
72
69
18
#4
Thanks! I forgot to say I installed a new fuel filter check to make sure I was getting fuel. I probably should check the fuel pressure though....Also new air filter. This thing is being a pain! Have a buddy that's loaning me another carb to try, I don't really think that is the issue but need to try something.
 
85442/86buick

85442/86buick

Master Mechanic
Feb 12, 2013
490
563
63
Toronto
#5
so currently it has a Qjet ? filter in the right direction ? with the spring ?
just asking
 
M

mystre71

Apprentice
Apr 7, 2018
72
69
18
#6
Yes sir. I replaced that filter as well. I'm now grabbing at straws, Have a buddy that's bringing me two carbs tomorrow to try, just to see if there is any difference. The thing fires right up, couldn't ask for a better running motor just taking off and up hill.
 
Clone TIE Pilot

Clone TIE Pilot

Royal Smart Person
Aug 14, 2011
1,970
570
63
Galaxy far far away
#7
Sounds like either a sticking needle valve or sticky accel pump.
 
MrSony

MrSony

Comic Book Super Hero
Nov 15, 2014
4,905
2,978
113
Des Moines, Iowa
#8
check float level. my car would do weird things like you mentioned, plus dribbling and cutting out momentarily around corners, sudden accel and decel, uphill as well.
 
pontiacgp

pontiacgp

Canadian Prime Minister
Mar 31, 2006
24,744
10,205
113
Kitchener, Ontario
#9
I agree with Clone, it sounds like a weak accelerator pump. Put a few drops of oil down the rod of the accelerator pump and see if that helps. If it does you found the problem.
 
69hurstolds

69hurstolds

Royal Smart Person
Jan 2, 2006
1,930
2,647
113
#10
Try the free stuff first, as previously mentioned. Then if that doesn't do anything, do the carb swap to see if there's any change, good or bad.
 

Please support GBodyForum Sponsors

Classic Truck Consoles Dixie Restoration Depot Mike's Montes P-S-T Southside Machine Performance UMI Performance

contact [email protected] for info on becoming a sponsor

copyright ©2018 Ripp Technical Services, All Rights Reserved.